Zes paar ogen staarden me aan.
Ik had me ingeschreven voor een schrijfcursus en vertelde medecursisten honderduit over redactiewerk. Over hoe je begint als freelancer, wat een struggle het kan zijn om alles in je eentje uit te zoeken, hoe je terecht kunt komen in een loondienstbaan bij een grote uitgeverij, hoe de beroepspraktijk er daar uitziet, en wat ervoor zorgt dat je als freelancer goed kunt leven van lezen. Normaal zeg ik liever niets in groepen. Nu lukte het amper om te stoppen met praten. Ze hadden zo veel vragen, en ik wilde ze dolgraag beantwoorden.
Ik zat niet in dat leslokaal omdat ik zelf nou zo graag een boek wilde schrijven. Ik had me ingeschreven om erachter te komen wat ik nog kon leren over schrijftechnieken, om daar in mijn redactiewerk mijn voordeel mee te kunnen doen.
Maar het feit dat ik daar zat omdat ik nergens anders relevante (bij)scholing kon vinden, plus de positieve respons van medecursisten op wat ik deelde, zorgde ervoor dat toen de docent zei…
‘Ik heb de cursus gemaakt waarvan ik wilde dat-ie bestond.’
…ik de rest van de les alleen nog maar kon denken: Dat is wat ik óók te doen heb.
Het moet toch niet zo ingewikkeld zijn om bijscholing te vinden als je daar behoefte aan hebt?
Een stage kan toch niet de enige mogelijkheid zijn om de kneepjes van het vak te leren en een carrière in het boekenvak van de grond te krijgen?
De selfpubmarkt barst uit z’n voegen, maar er wordt niemand opgeleid om kwaliteit en verkoopbaarheid te kunnen herkennen?
Iedereen in dit vak blijft maar werken op basis van uur-factuur en woordtarief, terwijl online ondernemen steeds groter wordt?
Dus ik ging aan de slag.
Het resultaat is de hoogwaardige en enige onlineacademie in Nederland waar je alle professionele vaardigheden leert om van lezen je werk te maken, zowel op het gebied van redactie als business, plus een 1:1-mentorship waarmee je je unieke expertise verzilvert in een slim en strategisch bedrijf.
Ik had daarvoor zelf ook weer een hoop te leren, o.a. over didactiek en aansprekende werkvormen, en dat ben ik gaan doen bij onderwijskundige en programmaexpert Jette van Duijn.
Want hoewel je het leven van een beroepslezer bijna geen echte baan kunt noemen omdat het zó leuk is, wil dat niet zeggen dat het dat niet ís. Dus de verantwoordelijkheid om kwaliteit te leveren voel ik sterk en is verweven in alles wat ik doe. Wat ik bied is onderwijs en begeleiding vol praktische insider tips en trucs, plus een safe space waar je met je vragen en twijfels terechtkunt. Je volgt het merendeel van mijn aanbod grotendeels zelfstandig, maar je hoeft het niet alleen te doen.
Want ik weet als geen ander hoe eenzaam het kan zijn om te worstelen op je eigen eilandje. Been there, done that.
Wil je daar nog iets over horen?
Luister de podcast, of lees hieronder verder.
In 2014 begon ik zelf als freelance redacteur in het boekenvak. In mijn rugzak: een studie Nederlands en een redactiestage bij een grote uitgeverij. Ik kan je vertellen: dat was fijne kennis, maar eenmaal lekker op weg wilde ik algauw doorstomen naar niveau kundig. Ik wist dat ik nog zo veel te leren had, maar buiten de muren van de uitgeverij was het lastig om antwoorden te vinden op specifieke vragen. Ik werd er onzeker van. Feedback van opdrachtgevers kreeg ik zelden, en aan vakliteratuur had ik ook vrij weinig. Bovendien had ik geen idee hoe ondernemen werkte.
Wat ik zocht was sturing, methodes, een vraagbaak, bijscholing, inzicht in de beroepspraktijk van een redacteur zonder nóg een stage te hoeven lopen.
Dus toen ik na een paar jaar freelancen de kans kreeg om terug te keren binnen de muren van de uitgeverij wist ik niet hoe snel ik terug moest rennen. Sterker nog: ik verhuisde ervoor van het noorden naar het midden van het land. Dat bleek gelukkig niet voor niets, want bij verschillende grote uitgeverijen kon ik stappen maken. Eerst als marketeer, later als bureauredacteur, niet veel later ook als acquirerend redacteur. Een fantastische tijd waarin ik inhoud leerde koppelen aan commercie. Het bleek een gouden combi toen ik bij die schrijfcursus ter plekke besloot dat ik weer ging ondernemen.
Inmiddels ben ik terugverhuisd naar Friesland, waar ik woon met man en zoon (2), en heb ik de helft van mijn baan bij de uitgeverij opgezegd. Nu sta ik met één been binnen en één been buiten het boekenvak.
Win-win: ik ben op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, en is er ruimte en aandacht om jou te helpen en begeleiden in je ondernemersreis.
Ik doe niets liever.
Ik was op zoek naar bevestiging om te weten of ik op de goede weg zat. Met deze cursus is dat zeker gelukt! Fijn om daarnaast ook nog heel veel níeuwe dingen te hebben geleerd!
Het is echt heel fantastisch wat je hebt gemaakt.
tien random dingen over mij.
1. Na vijf jaar in het midden van het land te hebben gewoond ben ik nu weer terug in Friesland. Ik spreek de taal niet, maar heb toch een lichtelijk accent.
2. Ik ben dol op kinderboeken. Anders dan de foto doet vermoeden zijn de prentenboeken van Oliver Jeffers mijn lievelings.
3. Ik ben verliefd op Kaapstad. In 2022 woonden we er een maand in een fantastische villa, samen met onze zoon. De natuur, de witte stranden, de wijn… Een droom.
4. Ooit koop ik een huis aan het water. Voor nu ben ik extreem gelukkig op onze fijne plek dicht bij de stad.
5. Mijn minibieb heet Hieperdebieb Hoe(kst)ra. Dat vind ik zelf ook tamelijk geniaal, maar ik mocht willen dat ik het zelf verzonnen had. Of dat ik ‘m zelf gemaakt had.
6. Je maakt me blij met een avond fine dining.
7. Of met een avond in het theater. Kleinkunst, het liefst.
8. Maar ik ben ook gek op trash-tv. #sorrynotsorry
9. Ik kom niet uit een ondernemersgezin, maar van mijn vader leerde ik wel de les waar ik naar leef: ga het werk doen dat je leuk vindt. Hij is timmerman (en maakte die minibieb).
10. Van mijn moeder heb ik de (kleuter)juf-genen. Hoor je terug in het feit dat ik de hele dag zing voor mijn peuter. (No worries, niet in de cursussen die ik geef.)