ONLINECURSUS

Kick-ass* corrigeren

*extremely good or impressive; excellent.


Voor
boekenwurmen die van lezen hun werk willen maken en voor correctoren die hun vaardigheden willen verstevigen.

  • Professioneel corrigeren volgens de redactionele normen van een uitgeverij
     
  • Inzicht in de beroepspraktijk
       
  • Oefenen met zetproeven van échte boeken                              
  • Aandacht voor woord, beeld én vormgeving

‘De cursus corrigeren was voor mij een eerste kennismaking met correctiewerk. Gelukkig was de cursus ontzettend fijn opgebouwd en had ik het gevoel dat ik, vanaf een afstand, aan de hand werd meegenomen in deze nieuwe wereld. Elke module stond klaar met een uitlegvideo en oefenopdrachten, waardoor ik op mijn eigen tempo de cursus kon doorlopen. En als ik toch nog een vraag had dan was Mirjam altijd bereid om via mail uitgebreid antwoord te geven op mijn vraag.
Nu de cursus voorbij is heb ik absoluut het zelfvertrouwen en enthousiasme gekregen om hiermee verder te gaan.’

Anneke Jonker

freelance corrector en tekstschrijver

‘De cursus gaat niet alleen in op het daadwerkelijk corrigeren van teksten maar leidt ook jouw rol als corrector goed in. Mirjam communiceert prettig, reageert snel en levert maatwerk. Ze neemt echt de tijd om je goed verder te helpen en haar tomeloze enthousiasme werkt aanstekelijk. Het is duidelijk merkbaar dat ze zowel de kant van de bureauredactie als die van de freelance corrector kent. Dat is een zeer waardevolle combinatie, aangezien ze daardoor goed kan inschatten wat belangrijk is voor een goede samenwerking met (toekomstige) opdrachtgevers. Naast het feit dat de inhoudelijke kwaliteit van de cursus hoog is, zien de online leeromgeving, het werkboek en de video’s er ook gewoon prachtig uit. Kortom: ik kan de cursus Kick-ass corrigeren, evenals Mirjam als docent, van harte aanbevelen!’ 

Bianca van Wijngaarden

Rights & Contracts Manager at Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, freelance corrector

‘Het boekenvak heeft me altijd geïnteresseerd, maar pas wanneer je leert hoe het er achter de schermen aan toegaat, kan je meepraten met uitgevers. Ik heb intussen een redactieproef gemaakt voor een literaire uitgeverij die uitstekend werd bevonden. Daar zit ik nu in de freelancerspool. Ik werk ook ondersteunend voor een Belgische educatieve uitgeverij en ga voor een andere onderwijsuitgeverij als freelance eindredacteur aan de slag. Allemaal dankzij de cursus die ik bij jou volgde, daarvan ben ik overtuigd! Doe dus vooral zo verder, en verover gerust ook de Vlaamse markt!’
Natacha Hinoul

freelance corrector, tekstschrijver, vertaler

Is dat iets voor mij?

Deze onlinecursus is geschikt als een van onderstaande situaties herkenbaar voor je is.

"

Startende boekenwurm, taalfanaat en pietje-precies

Je bent verliefd op taal en verslingerd aan boeken. Je spot altijd net die ene spelfout in elke tekst die je in handen krijgt. Dat gaat voor jou als vanzelf. Maar zeg eens eerlijk: wordt het niet eens tijd om dat talent te verzilveren in een fantastisch leuke baan?

Deze cursus is de kick-off van jouw carrière in het boekenvak.

"

Leergierige freelance corrector

Je werkt als freelance corrector, maar soms bekruipt je het gevoel dat je maar wat doet. Je bent onzeker wanneer je een klus inlevert en voelt dat je met de juiste tools en inzichten nog zo veel meer zou kunnen bereiken. Je wilt professionaliseren, je vaardigheden vergroten en je kennis up-to-date houden.

Deze cursus is een boost voor je onderneming.

Wat leer ik dan?

Het volgen van deze onlinecursus levert je het volgende op:

=

Je bent in staat om op professionele wijze zetproeven van allerlei fictieboeken te corrigeren, van thriller tot graphic novel

=

Je kent de correctietekens waar in het vak mee gewerkt wordt, zowel op papier als digitaal

=

Je weet welke eisen een uitgeverij stelt aan een corrector

=

Je weet waar je op moet letten als je wilt gaan samenwerken met auteurs die uitgeven in eigen beheer

=

Je hebt een ervaren redacteur (hoi!) aan het werk gezien d.m.v. screencasts en kunt haar werkwijze overnemen

=

Je kent allerlei insider tips en trucs die je normaal gesproken alleen te weten komt wanneer je binnen de muren van een uitgeverij werkt

=

Je voelt je zelfverzekerd en bekwaam en bezit alle tools om kwaliteit te kunnen leveren bij een opdrachtgever

=

Je kunt efficiënt naar een tekst kijken

=

Je hebt een duidelijke strategie ontwikkeld om scherp te blijven op woord, vormgeving én beeld

=

Je weet precies waar je antwoorden vindt op je taalvragen en beschikt over checklists die je een leven lang kunt blijven gebruiken

In deze podcastaflevering vertel ik wat dat met je doet.

Klinkt top! Maar… hoe werkt dat?

Kick-ass corrigeren is een onlinecursus die je zelfstandig en op je eigen tempo volgt in de onlineacademie studio folio.

Na het volgen ervan ben je in staat om op professionele wijze en met rust, strategie en zelfvertrouwen zetproeven te corrigeren in opdracht van auteurs en uitgeverijen.

Zo zit het proces in elkaar:

Je schrijft je in voor de cursus die je wilt volgen. Binnen vijf minuten krijg je per mail de factuur en je inloggegevens voor de onlineacademie toegestuurd.
Je kunt direct aan de slag.

Je volgt de cursus in een hoogwaardige en gebruiksvriendelijke leeromgeving op de website van studio folio. Kan zowel op je pc als via je telefoon.

In de leeromgeving vind je alle modules overzichtelijk op een rij. Ook download je er een vrolijk vormgegeven werkboek bomvol oefeningen uit de beroepspraktijk. Het werkboek is digitaal invulbaar.

Iedere module bevat 100% enthousiasmerende, effectieve en korte videolessen met talloze praktische tips die je direct kunt toepassen.

l

Er zijn antwoordmodellen beschikbaar om je werk zelfstandig bij te sturen.

Je krijgt checklists en spiekbrieven die je houvast blijven geven na afronding van de cursus.

}

Je krijgt een halfjaar toegang tot de lesstof en volgt de cursus op je eigen tempo.

Je mag onbeperkt vragen stellen per mail, en ter afsluiting van de cursus spreken we elkaar 1:1.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Bekijk hieronder de trailer en een stukje van het werkboek, dat geeft je een indruk.


PROGRAMMAOVERZICHT

i

Module 0 – FOCUS

Je weet waarom je dit werk doet of wilt doen, wat het jou en je klant oplevert, hebt inzicht in wat dit programma van je vraagt en hebt daar ruimte en tijd voor ingepland.

i

Module 1 – ONTDEK

Je begrijpt wat de rol van corrector inhoudt, welke taken en verantwoordelijkheden erbij horen, waar je beter niet aan sleutelt in een zetproef en wat juist wél van je verwacht wordt.

i

Module 2 – OEFEN

Je hebt inzicht in het vak van corrector en weet welke vaardigheden ervoor nodig zijn. Je kent de correctietekens en weet hoe ze te gebruiken, en bent helemaal up-to-date als het gaat om digitaal corrigeren.

i

Module 3 – VERFIJN

Je beschikt over de juiste tools om taalfouten uit een tekst te halen.

Je weet welke bronnen in te schakelen en ontdekt je persoonlijke workflow en strategie.

i

Module 4 – GROEI

Je bent je bewust van veelvoorkomende fouten in vormgeving en illustraties, weet hoe je hoerenjongen, weeskinderen en uithangers wegwerkt en kunt doelgroepgericht corrigeren.

i

Module 5 – KICK ASS

Je hebt een echte proefopdracht afgerond waarin alle elementen samenkomen.

Je weet waar je staat, waar je nog aan kunt werken en ontvangt daar concrete aanbevelingen voor.

CHECK-OUT-CALL

We spreken elkaar 1:1 via Zoom, zodat je je laatste vragen kunt stellen over correctiewerk, twijfels kunt delen, of meer informatie kunt inwinnen over werken als corrector in het boekenvak. 

i

BONUS! – LANCEER JE BOEKENBUSINESS

Je weet welke praktische zaken je moet regelen om aan de slag te gaan als freelance corrector en ontdekt drie strategieën om een succesvolle business op- of uit te bouwen in het boekenvak. 

En wie ben jij?

Ik ben Mirjam. Ik werk al meer dan negen jaar in het boekenvak. Dat deed ik zowel als freelance redacteur als in loondienst bij een grote uitgeverij.

Ik werk en werkte nauw samen met auteurs als Cis Meijer, Niki Smit, Mel Wallis de Vries en Margje Woodrow, en aan boeken van Roald Dahl, Oliver Jeffers en Jeff Kinney.

Wat ik heel belangrijk vind is bijdragen aan leesplezier.

In mijn ogen begint dat met een tekst die nergens hapert en er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet, zodat de lezer door niets wordt afgeleid van het verhaal en ongestoord kan wegdromen.

Maar het corrigeren van een boek is meer dan enkel dt-fouten wegwerken. Er zijn nogal wat elementen om op te letten, bijvoorbeeld als het gaat om illustraties en vormgeving. Zet als corrector dan nog maar eens de juiste puntjes op de juiste i’s.

Vanuit mijn liefde voor het vak ontwikkelde ik een methode waarmee ik jou leer hoe je dat aanpakt, zodat jij met rust en zelfvertrouwen aan de slag kunt.

Wanneer begint het?

Je kunt direct van start! Wil je meedoen? Schrijf je dan gauw in, want vol is (weer) vol.

Na inschrijving heb je 6 maanden toegang tot de onlineacademie studio folio.
Daarna verloopt je account voor deze cursus automatisch.

Wat vonden anderen van de cursus?

‘Ik kan de cursus van Mirjam Hoekstra iedere “corrector in wording” aanraden. Het online programma werkt heel gebruiksvriendelijk en de video’s maken het persoonlijk.

De opdrachten zijn lekker uitgebreid en omdat je je eigen werk nakijkt met de antwoordbladen zie je meteen wat goed gaat of waar je nog mee kan oefenen. 

Zowel bij de vragen die ik tijdens de cursus had als bij het eindgesprek neemt Mirjam alle tijd om uitgebreid antwoord te geven. Bovendien ben ik door deze cursus nóg enthousiaster geworden voor het vak!’

Roos Griffioen

tekstschrijver, redacteur, corrector

‘Ik wil je bedanken voor de cursus en voor de begeleiding! Ik heb die als heel prettig ervaren. Het was fijn om de video’s en opdrachten in mijn eigen tempo te doorlopen. De cursus bestaat uit veel oefenen en dat is ontzettend leerzaam. Het corrigeren van boeken met illustraties was nieuw voor mij, dus op dat vlak heb ik ook veel bijgeleerd. […] Ook werkte het prima om zelf de opdrachten na te kijken met de antwoordmodellen, al vond ik de persoonlijke feedback op de laatste opdracht het fijnst. Op vragen gaf je altijd heel snel en uitgebreid antwoord en dan ging er een bak kennis open waar ik veel van heb geleerd.’

Daniëlle Kornet-van der Aa

freelance redacteur

‘Als fervent kinderboekenlezer en beginner op het gebied van corrigeren is deze cursus mij prima bevallen! Mirjams enthousiasme en positieve houding werken aanstekelijk. De hele opzet is professioneel en de vormgeving van de cursus is fantastisch. De opbouw van de cursus is goed en begrijpelijk, en het is fijn dat de antwoordbladen er ook bij zitten. Een fijne (onmisbare) steun vond ik de pagina’s met de tips op een rijtje. Ik heb veel geleerd en kijk uit naar de volgende cursus.’

Deborah van der Vliet

eigenaar Elkedageenprentenboek.nl en Boekielezen.nl en freelance corrector

‘Ik ben gek op jeugdliteratuur en was benieuwd of ik van lezen mijn werk zou kunnen maken. Eén klein probleem: ik had geen idee hoe de boekenwereld precies in elkaar zit (hoe en waar begin ik?) en of ik het corrigeren van boeken net zo leuk zou vinden als het lezen ervan. Ik heb nu een duidelijk beeld van wat er allemaal op een redactie gebeurt, wat de verschillende rollen inhouden en hoe ik zelf als corrector kan beginnen. Ik heb lang getwijfeld over de cursus, maar vond het het geld meer dan waard. De cursus zit ontzettend goed in elkaar, waardoor je je als deelnemer helemaal bij de hand genomen voelt. Daarnaast mag je Mirjam altijd mailen met vragen die ze dan (heel uitgebreid en snel) beantwoordt. Zo fijn! Ik kan deze cursus dan ook zeker aanraden!’

Ariska Bonnema

educatief auteur en tekstschrijver

‘Ik ben sinds een tijdje aan het werk als corrector en ik was op zoek naar bevestiging om te weten of ik op de goede weg zat. Met deze cursus is dat zeker gelukt! Fijn om daarnaast ook nog heel veel níeuwe dingen te hebben geleerd! Zo weet ik nu welke zaken specifiek bij kinderboeken van belang zijn om op te letten, ben ik meer te weten gekomen over hoe het er binnen de muren van een uitgeverij aan toegaat en heb ik tips gekregen voor goede naslagwerken. Op al mijn vragen heb ik duidelijk en uitgebreid antwoord gekregen van Mirjam. Een superleuke en waardevolle cursus!’

Joyce van Wees

freelance corrector

‘De modules waren helder, to the point en gevarieerd. Ik voel me nu een stuk zelfverzekerder, dankzij de leerrijke cursus.’

Charlotte Devlies

freelance tekstcorrector

‘Mirjams energie is aanstekelijk! Kick-ass corrigeren is een echte groeicursus die ook visueel aantrekkelijk is, plus heel geschikt voor Vlamingen. Ik kijk alvast uit naar de volgende!’

Sigrid Degroote

recensent bij Pluizer.be

Ik heb het gevoel dat ik met deze cursus echt een stap vooruit heb gemaakt. Vooral de module over hoerenjongen, wezen en uithangers en het verloop in de teksten dat daardoor ontstaat was voor mij echt leerzaam. Ook van de oefeningen met tekst en illustraties heb ik veel opgestoken.’

Femke Struijs

freelance corrector

‘Met veel plezier heb ik de cursus corrigeren bij Mirjam gevolgd. Haar enthousiasme en prettige begeleiding zorgen ervoor dat je door de modules heenvliegt. Modules die een duidelijke volgorde hebben en ook de opdrachten zelf zijn elk op hun eigen manier uitdagend. Ik had nog nooit correctietekens gebruikt, of van hoerenjongen gehoord, maar na het afronden van deze (online) cursus ben ik nu een kick-ass corrector!’

Margreet Nap

freelance corrector

‘Voordat ik deze cursus vond, werkte ik al als corrector voor studenten, maar corrigeerde ik nog geen boeken. Dat was wel wat ik eigenlijk het allerliefst wilde, maar ik wist niet hoe ik dat moest aanpakken. Het leek mij een probleem dat ik niet wist hoe het er bij uitgeverijen aan toegaat. Toen kwam ik de website van studio folio tegen en was dat probleem in één keer opgelost! De beschrijving van de cursus beloofde een antwoord op al mijn vragen en de cursus zelf maakte dat zeker waar. Een schat aan informatie, genoeg opdrachten om goed te kunnen oefenen en superfijne persoonlijke begeleiding van Mirjam. Nu heb ik mijn eerste proefopdracht bij een uitgeverij gemaakt en komt mijn droom om in het boekenvak te werken al erg dichtbij!’

Heleen Keizer

freelance corrector

‘Deze cursus was precies wat ik zocht en bracht me meer dan ik had verwacht. De combinatie van online, op je eigen moment aan de slag gaan en de mogelijkheid tot persoonlijk contact is mij heel goed bevallen. Ook heel fijn waren de snelle reacties op mijn vragen. De antwoorden waren ook echt een antwoord, die zaken verduidelijkten en waardoor je verder kunt. De video’s zijn duidelijk en to the point, boordevol nuttige informatie en met geen woord te veel. Het cursusmateriaal is erg goed, volledig en verzorgd. De opbouw is goed, waardoor je stap voor stap je vaardigheden steeds completer maakt. Het extra materiaal buiten de modules om is bijzonder welkom om mijn skills mee op peil te houden. Ik ben erg blij dat ik deze cursus heb gedaan.’ 
Isolde Boers

kinderboekenschrijver, freelance corrector

‘Ik heb de cursus corrigeren als zeer leerzaam ervaren. Hoewel ik al werkzaam ben bij een uitgeverij, heeft de cursus me veel nieuwe kennis opgeleverd. Ik vond de opbouw van de modules erg sterk. De hoeveelheid lesstof die per module wordt aangeboden is precies goed; het is genoeg om uitgedaagd te worden zonder het overzicht te verliezen. De spiekbriefjes en checklisten zijn superhandig en ga ik de komende tijd nog vaak gebruiken! Hoewel het een zelfstandige cursus is, staat Mirjam altijd klaar om je te helpen bij vragen of twijfels. Ze reageert snel en uitgebreid op mails, daardoor voelt ze echt als een mentor. Tijdens het eindgesprek komt ze met concrete tips en adviezen die, naast alles wat je in de cursus hebt geleerd, je nog verder op weg helpen.’
Elise Dujardin

redactieassistent Uitgeverij Zwijsen

‘Ik heb deze cursus gevolgd om meer inzicht te krijgen in het proces dat een boek doorloopt voor het in de winkel terechtkomt. Als redacteur zie je namelijk heel wat andere dingen uit het proces dan een corrector en omdat die twee vaak samenwerken, vond ik het een enorme meerwaarde om de taak van de corrector van naderbij te bekijken en zelf een keer aan de slag te gaan! Mirjam voorziet enorm veel materiaal om mee te oefenen, maar ook voldoende ondersteuning zoals een werkboek met uitleg, video’s en antwoordmodellen. Ze is heel bereikbaar voor vragen en maakt graag tijd voor je! Ik heb enorm veel bijgeleerd en nog meer respect gekregen voor correctors die zo hard aan alle mooie boeken werken!’

Valerie Vaes

redacteur, blogger en recensent

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt de cursus?

Ga uit van ongeveer drie tot vier uur per module. Het ligt eraan hoelang jij doet over het maken van de oefeningen. De studielast is in totaal ongeveer 20 uur.

Vanaf het moment dat je bent toegelaten tot de onlineacademie kun je aan de slag, tot zes maanden erna. In die maanden kun je de cursus in je eigen tempo volgen.

Hoe kan ik de cursus volgen?

De cursus is te volgen in mijn onlineacademie: studio folio. Je krijgt na je aanmelding een mail met je inloggegevens en kunt daarmee direct van start.

In de onlineacademie vind je videolessen en een werkboek. In dat werkboek maak je de oefeningen. Het is digitaal invulbaar. De correctieopdrachten print je zelf.

Kan ik niet beter een echte opleiding doen?

Tja, wat is echt? Deze cursus zit didactisch goed in elkaar en heeft zich bewezen: de cursisten die ’m hebben gevolgd zijn enthousiast, supertevreden, gegroeid, én behalen fantastische resultaten. Voorbeelden daarvan zijn op deze pagina te vinden.

Andere opleidingen en cursussen zijn natuurlijk ook goed, maar kosten vaak meer tijd (omdat je naar live bijeenkomsten moet gaan) en zijn meer theoretisch. Bij studio folio leer je praktische kennis en insider tips en trucs die je direct kunt toepassen in je eigen bedrijf. Dat vind je nergens anders.

Hoe kan ik deze cursus kopen?

Je schrijft je in, je betaalt via Mollie/iDEAL en ontvangt een factuur. Ben je ondernemer? Dan kun je de factuur afschrijven als bedrijfskosten.

Ik werk al als corrector en ken de correctietekens. Is dit dan nog steeds geschikt voor mij?

Zeker weten! Er zit meer dan voldoende waarde en uitdaging in de rest van de cursus om jouw onderneming een boost te geven.

Wat levert de cursus op? Kan ik er werk in vinden?

Met deze cursus ontdek je of je aanleg hebt om zetproeven te corrigeren, leer je wat de beroepspraktijk van een corrector inhoudt en/of verdiep je je vaardigheden.

Wil je erna professioneel aan de slag als corrector voor uitgeverijen, dan is of dat slaagt niet enkel afhankelijk van de cursus, maar ook van je drive om opdrachten te werven. Correctoren zijn niet in dienst bij een uitgeverij, dus je moet bereid zijn zzp’er te worden. Voor het werven van opdrachten zijn meerdere mogelijkheden, er zijn tegenwoordig bijvoorbeeld ook veel auteurs die hun werk uitgeven in eigen beheer (zonder tussenkomst van een uitgeverij) die hun boek willen laten corrigeren door kundige mensen.

Ik kan je enkel beloven dat het afronden van de cursus je een prachtige basis geeft om op verder te bouwen, en dat je daarmee aantoonbaar meer ervaring hebt om ergens voet tussen de deur te krijgen. Een specifieke vooropleiding is voor dit werk niet nodig; wel een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal.

Mijn vraag staat hier niet tussen! Wat nu?

Stuur me een mailtje. Ik help je graag!

ONLINECURSUS


*extremely good or impressive; excellent.