ONLINECURSUS


*achieving great results; having great influence.

Een praktische onlinecursus waarbij je in vier modules met dertien videolessen, een uitgebreid werkboek en effectieve proefopdrachten leert hoe je door middel van de powerful-methode een oorspronkelijk Nederlandstalig manuscript of een vertaling grondig controleert en verbetert, zodat je doelgericht, nauwkeurig en professioneel aan de slag kunt als persklaarmaker.

‘Ik heb veel geleerd tijdens de cursus persklaarmaken, maar vooral ook veel meer duidelijkheid en inzichten gekregen. Ik vond de stappen uit het complete redactieproces heel interessant. Ook heb ik veel geleerd over de technische staat van een manuscript, het onderwaterscherm, het verschil tussen harde en zachte returns. Dit was allemaal nieuw voor mij, dus erg fijn om nu te weten hoe dit werkt en wat de juiste manier is. Aan de hand van de duidelijke filmpjes en opdrachten was de cursus heel goed te volgen. Mirjam legt de theorie op een duidelijke en prettige manier uit en ook de opdrachten zijn helder en kun je goed gebruiken als naslagwerk.’

Kimberly Postema

freelance redacteur

Je bent een ijverige, leergierige corrector.

Je werkt met plezier in opdracht van uitgeverijen of selfpubbers. Je houdt ervan om zetproeven te verbeteren, maar merkt ook dat je meer wilt. En dan met name meer impact op de vorm van een verhaal.

Je bent nieuwsgierig, houdt ervan om verschillende onderwerpen uit te pluizen en bent positief-kritisch. Liefst bemoei je je niet enkel met de details, maar ook met het grotere geheel. Of het nu de geloofwaardigheid van een scène is, de woorden die een personage kiest, een plotselinge verschuiving van verleden naar tegenwoordige tijd of een zin waarover je blijft struikelen: jij wilt het rechttrekken.

Het lijkt je te gek om mee te werken aan het verbeteren van een manuscript, maar je weet niet zo goed op welke punten je dat allemaal hoort te checken, hoe sterk je mag ingrijpen, en hoe je met een auteur of vertaler communiceert in de kantlijn.

Je wilt ontdekken of je aanleg hebt voor het persklaarmaken van manuscripten, wilt leren hoe de beroepspraktijk eruitziet, zoekt naar verdieping in je vak, wilt professionaliseren, specialiseren en/of je kennis up-to-date houden.

Wat leer ik dan?

Het volgen van deze onlinecursus levert je het volgende op:

=

Je weet hoe de weg van manuscript tot boek eruitziet en welke rol in dat proces voor jou is weggelegd

=

Je hebt inzicht in het vak van persklaarmaker en weet welke taken en verantwoordelijkheden bij die rol horen

=

Je kunt een manuscript redigeren op mesoniveau

=

Je bent in staat om constructieve feedback te geven aan een auteur of vertaler en weet hoe dit over te brengen in de kantlijn

=

Je hebt je redactievaardigheden verbeterd en je werk naar een hoger niveau getild

=

Je hebt een grotere kans op het verwerven van opdrachten bij een uitgeverij of bij auteurs die uitgeven in eigen beheer

=

Je hebt eerlijke feedback ontvangen van een ervaren redacteur (hoi!) en weet waar je staat

=

Je voelt je zelfverzekerd en bekwaam en bezit alle tools om kwaliteit te kunnen leveren bij je opdrachtgever

Hoe ziet dat eruit?

Je volgt de cursus zelfstandig in mijn onlineacademie studio folio.
Je vindt er videolessen met uitgebreide instructies en tips, een werkboek, checklists en spiekbrieven,
proefopdrachten en antwoordmodellen. 
Het werkboek is digitaal invulbaar, de manuscripten waaraan je werkt zijn beschikbaar als losse downloads. 

In de laatste module van de cursus maak je een eindopdracht waarin alle elementen van de cursus samenkomen.
Ter afsluiting van de cursus is er een telefonisch consult mogelijk.


PROGRAMMAOVERZICHT

i

Module 0 – Introductie

Je weet hoe deze cursus is opgebouwd, hebt inzicht in wat het programma van je vraagt en hebt daar ruimte en tijd voor ingepland.

i

Module 1 – Projecten en processen

Je weet hoe het maakproces van een boek eruitziet en bent je bewust van de verschillen in het redactieproces van een selfpubber en dat van een uitgeverij.  

i

Module 2 – Jouw rol als persklaarmaker

Je hebt inzicht in de beroepspraktijk van een persklaarmaker. Je kent het verschil tussen redigeren op macro-, meso- en microniveau, weet hoe je takenpakket eruitziet en kunt dat uitsplitsen in verschillende categorieën.
 

i

Module 3 – De powerful-methode

Je weet hoe je door middel van de powerful-methode een manuscript grondig, gestructureerd en zorgvuldig persklaarmaakt. Je weet hoe je een klus voorbereidt, hoe je door middel van je onderwaterscherm een manuscript technisch in orde maakt, weet welke opmaak in Word overbodig is, kunt werken met wijzigingen bijhouden, weet welke bronnen je raadpleegt, hoe je feedback formuleert, welke tekstverbeteringen je aanbrengt en hoe je codeert. 

i

Module 4 – De eindopdracht

Je hebt een proefopdracht gemaakt waarin alle elementen van de cursus samenkomen. Door middel van een persoonlijk, telefonisch consult bespreken we eventuele moeilijkheden en aandachtspunten, zodat je na de cursus gericht verder kunt met het uitvoeren van persklaarmaakklussen.

En wie ben jij?

Ik ben Mirjam. Ik werk al meer dan zeven jaar in het boekenvak. Nu als redacteur bij Uitgeverij De Fontein, eerder als zelfstandige voor opdrachtgevers zoals Leopold, Ploegsma en Palmslag.

Ik werk en werkte nauw samen met een heleboel geweldige selfpubbers, met Nederlandse auteurs als Cis Meijer, Merel Morre, Niki Smit, Mel Wallis de Vries en Margje Woodrow en aan vertalingen van de boeken van Roald Dahl, Peter James, Oliver Jeffers, Jeff Kinney en Jojo Moyes.

Maar het redigeren van een manuscript is iets wat je niet zomaar doet. Je hebt rekening te houden met de doelgroep van het boek, de logica, de juistheid van gegevens en natuurlijk de auteur en/of vertaler. 

Vanuit mijn liefde voor het vak ontwikkelde ik een methode waarmee ik jou leer hoe je dat doet, zodat jij op professionele wijze aan de slag kunt als persklaarmaker.

Wanneer begint het?

Deze cursus is van start gegaan op 11 april 2022.
Wil je verlaat instromen? Mail me voor de mogelijkheden, of zet je naam op de wachtlijst voor de volgende cursusronde.

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt de cursus?

Ga uit van ongeveer 25-30 uur in totaal.

Vanaf het moment dat je bent toegelaten tot de onlineacademie kun je aan de slag, tot drie maanden erna. In die maanden kun je de cursus in je eigen tempo volgen.

Hoe kan ik de cursus volgen?

De cursus is te volgen in mijn onlineacademie: studio folio. Je krijgt na je aanmelding een mail met je inloggegevens. Die kun je gebruiken vanaf het moment dat de cursus van start gaat.

In de onlineacademie vind je videolessen en een werkboek dat digitaal invulbaar is. Ook zijn er downloads van manuscripten die je in Word redigeert en antwoordmodellen om je werk na te kijken.

Hoe kan ik deze cursus kopen?

Je schrijft je in, je betaalt via Mollie/iDEAL en ontvangt een factuur. Ben je ondernemer? Dan kun je de factuur afschrijven als bedrijfskosten.

Wat levert de cursus mij op? Kan ik er werk in vinden?

Wil je na het afronden van deze cursus professioneel aan de slag als persklaarmaker voor uitgeverijen of selfpubbers, dan is dat niet enkel afhankelijk van deze scholing, maar ook van je drive om opdrachten te werven. Persklaarmakers zijn niet in dienst bij een uitgeverij, dus je moet bereid zijn zzp’er te worden. 

Ik kan je enkel beloven dat het afronden van de cursus je een prachtige basis geeft om op verder te bouwen, en dat je daarmee aantoonbaar meer ervaring hebt om ergens voet tussen de deur te krijgen. Een specifieke vooropleiding is voor dit werk niet nodig; wel een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal.

Is deze cursus alleen gericht op kinderboeken?

Nee. Met deze cursus leer je allerlei genres persklaarmaken. De cursus is gericht op het persklaarmaken van fictie.

Wil je een training volgen die specifiek gericht is op kinderboeken? Volg dan ‘Zo word jij een kick-ass kinderboekencorrector’

Mijn vraag staat hier niet tussen! Wat nu?

Stuur me een mailtje. Ik help je graag!

ONLINECURSUS


*achieving great results; having great influence.