ONLINECURSUS

*extremely good or impressive; excellent.

Een zelfstandige onlinecursus waarin je door middel van zes modules met videolessen en effectieve proefopdrachten stap voor stap wordt meegenomen in de wereld van het kinderboek, zodat je in staat bent om met rust, strategie en zelfvertrouwen zetproeven te corrigeren voor auteurs en uitgeverijen.

‘De cursus Kinderboeken corrigeren was voor mij een eerste kennismaking met correctiewerk. Gelukkig was de cursus ontzettend fijn opgebouwd en had ik het gevoel dat ik, vanaf een afstand, aan de hand werd meegenomen in deze nieuwe wereld. Elke module stond klaar met een uitlegvideo en oefenopdrachten, waardoor ik op mijn eigen tempo de cursus kon doorlopen. En als ik toch nog een vraag had dan was Mirjam altijd bereid om via mail uitgebreid antwoord te geven op mijn vraag.
Nu de cursus voorbij is heb ik absoluut het zelfvertrouwen en enthousiasme gekregen om hiermee verder te gaan.’

Anneke Jonker

freelance corrector en tekstschrijver

‘Ik ben sinds een tijdje aan het werk als corrector en ik was op zoek naar bevestiging om te weten of ik op de goede weg zat. Met deze cursus is dat zeker gelukt! Fijn om daarnaast ook nog heel veel níeuwe dingen te hebben geleerd! Zo weet ik nu welke zaken specifiek bij kinderboeken van belang zijn om op te letten, ben ik meer te weten gekomen over hoe het er binnen de muren van een uitgeverij aan toegaat en heb ik tips gekregen voor goede naslagwerken. Op al mijn vragen heb ik duidelijk en uitgebreid antwoord gekregen van Mirjam. Een superleuke en waardevolle cursus!’

Joyce van Wees

freelance corrector

‘De modules waren helder, to the point en gevarieerd. Ik voel me nu een stuk zelfverzekerder, dankzij de leerrijke cursus.’

Charlotte Devlies

freelance tekstcorrector

Je zoekt naar mogelijkheden om van kinderboeken lezen je werk te maken.

Je wilt ontdekken of je aanleg hebt om zetproeven van teksten voor kinderen te corrigeren, wilt leren hoe de beroepspraktijk van een corrector eruitziet, zoekt naar verdieping je vak, wilt professionaliseren, specialiseren, wilt weten waar je staat als corrector en/of je kennis up-to-date houden.

Wat leer ik dan?

Het volgen van deze onlinecursus levert je het volgende op:

=

Je weet hoe de weg van manuscript tot kinderboek eruitziet, en welke rol daarin voor jou is weggelegd

=

Je weet welke eisen een uitgeverij stelt aan een corrector

=

Je kunt efficiënt naar een tekst kijken

=

Je beschikt over een duidelijke strategie om scherp te blijven op woord én beeld

=

Je hebt je vaardigheden verbeterd en je werk naar een hoger niveau getild

=

Je hebt een grotere kans op het verwerven van opdrachten bij een kinderboekenuitgeverij of bij kinderboekenauteurs die uitgeven in eigen beheer

=

Je hebt een ervaren redacteur aan het werk gezien (hoi!) en weet waar je staat

=

Je voelt je zelfverzekerd en bekwaam en bezit alle tools om kwaliteit te kunnen leveren bij je opdrachtgever

Hoe ziet dat eruit?

Je volgt de cursus zelfstandig in mijn onlineacademie studio folio.
Je vindt er videolessen, checklists, handleidingen, een werkboek en antwoordmodellen. 
Het werkboek is digitaal invulbaar, de correctieopdrachten print je zelf. 

In de laatste module van de cursus maak je een grote, afsluitende eindopdracht waarin alle elementen van de cursus samenkomen. Daardoor weet je waar je staat, wat al goed gaat en waar je nog aan kunt werken.
Je ontvangt concrete aanbevelingen waarmee je gericht verder kunt.


PROGRAMMAOVERZICHT

i

Module 0 – FOCUS

Je weet waarom je dit werk doet, wat het jou en je klant oplevert, hebt inzicht in wat dit programma van je vraagt en hebt daar ruimte en tijd voor ingepland.

i

Module 1 – ONTDEK

Je kent de verschillende stappen in het proces van manuscript tot boek, weet hoe het takenpakket van een redacteur bij een uitgeverij eruitziet, en welke rol in dat geheel voor jou is weggelegd.

i

Module 2 – OEFEN

Je hebt inzicht in het vak van corrector en weet welke vaardigheden ervoor nodig zijn. Je kent de correctietekens en weet hoe ze te gebruiken.

i

Module 3 – VERFIJN

Je beschikt over de juiste tools om taalfouten uit een tekst te halen.

Je weet welke bronnen in te schakelen en ontdekt je persoonlijke workflow en strategie.

i

Module 4 – GROEI

Je bent je bewust van veelvoorkomende fouten in vormgeving en illustraties in prentenboeken, geïllustreerde kinderboeken, graphic novels, jeugdboeken en YA-boeken en kunt doelgroepgericht corrigeren.

i

Module 5 – KICK ASS

Je hebt een echte proefopdracht afgerond waarin alle elementen samenkomen.

Je weet waar je staat, waar je nog aan kunt werken en ontvangt daar concrete aanbevelingen voor.

i

BONUS! – LANCEER JE BOEKENBUSINESS

 Je weet welke praktische zaken je moet regelen om aan de slag te gaan als freelance corrector en ontdekt een aantal strategieën om een succesvolle business op te bouwen in het boekenvak. 

En wie ben jij?

Ik ben Mirjam. Ik werk al meer dan zes jaar in het (kinder)boekenvak. Nu als redacteur bij Uitgeverij De Fontein, eerder als zelfstandige voor opdrachtgevers zoals Ploegsma en Leopold.

Ik werk nauw samen met auteurs als Jozua Douglas, Cis Meijer, Niki Smit, Mel Wallis de Vries en Margje Woodrow, en aan boeken van Roald Dahl, Oliver Jeffers en Jeff Kinney.

Wat ik heel belangrijk vind: kinderen en jongeren leesplezier bezorgen.

In mijn ogen begint dat met een tekst die nergens hapert en er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet, zodat de lezer door niets wordt afgeleid van het verhaal en ongestoord kan wegdromen.

Maar het corrigeren van zo’n tekst is nog niet zo eenvoudig. Er zijn in een kinderboek nogal wat elementen om op te letten: tekst, illustraties én vormgeving. Zet als corrector dan nog maar eens de juiste puntjes op de juiste i’s.

Vanuit mijn liefde voor het vak ontwikkelde ik een methode waarmee ik jou leer hoe je dat aanpakt, zodat jij met rust en zelfvertrouwen aan de slag kunt.

Wanneer begint het?

Deze cursus gaat weer van start op 17 januari 2022. 
Om persoonlijke aandacht en feedback op maat te kunnen garanderen is er plek voor 25 cursisten.

Wat vonden anderen van de cursus?

‘Ik kan de cursus van Mirjam Hoekstra iedere “corrector in wording” aanraden. Het online programma werkt heel gebruiksvriendelijk en de video’s maken het persoonlijk.

De opdrachten zijn lekker uitgebreid en omdat je je eigen werk nakijkt met de antwoordbladen zie je meteen wat goed gaat of waar je nog mee kan oefenen. 

Zowel bij de vragen die ik tijdens de cursus had als bij het eindgesprek neemt Mirjam alle tijd om uitgebreid antwoord te geven. Bovendien ben ik door deze cursus nóg enthousiaster geworden voor het vak!’

Roos Griffioen

tekstschrijver, redacteur, corrector

‘Ik wil je bedanken voor de cursus en voor de begeleiding! Ik heb die als heel prettig ervaren. Het was fijn om de video’s en opdrachten in mijn eigen tempo te doorlopen. De cursus bestaat uit veel oefenen en dat is ontzettend leerzaam. Het corrigeren van boeken met illustraties was nieuw voor mij, dus op dat vlak heb ik ook veel bijgeleerd. […] Ook werkte het prima om zelf de opdrachten na te kijken met de antwoordmodellen, al vond ik de persoonlijke feedback op de laatste opdracht het fijnst. Op vragen gaf je altijd heel snel en uitgebreid antwoord en dan ging er een bak kennis open waar ik veel van heb geleerd.’

Daniëlle Kornet-van der Aa

freelance redacteur

‘Als fervent kinderboekenlezer en beginner op het gebied van corrigeren is deze cursus mij prima bevallen! Mirjams enthousiasme en positieve houding werken aanstekelijk. De hele opzet is professioneel en de vormgeving van de cursus is fantastisch. De opbouw van de cursus is goed en begrijpelijk, en het is fijn dat de antwoordbladen er ook bij zitten. Een fijne (onmisbare) steun vond ik de pagina’s met de tips op een rijtje. Ik heb veel geleerd en kijk uit naar de volgende cursus.’

Deborah van der Vliet

eigenaar Elkedageenprentenboek.nl en Boekielezen.nl en freelance corrector

‘Ik had al eerder een correctiecursus gevolgd, maar ik heb toch weer nieuwe dingen geleerd. Het lesmateriaal zag er mooi uit en was gebruiksvriendelijk. Er zaten behulpzame video’s en checklists bij; die laatste kan ik nu nog steeds gebruiken. De cursus is zeker voor iedereen aan te raden die graag met kinderboeken werkt en verder wil komen in het boekenvak.’
Maria Koskamp

taal- en leesconsulent, tekstcorrector

Ik heb het gevoel dat ik met deze cursus een stap vooruit heb gemaakt. Vooral de module over hoerenjongen, wezen en uithangers en het verloop in de teksten dat daardoor ontstaat was voor mij echt leerzaam. Ook van de oefeningen met tekst en illustraties heb ik veel opgestoken.’

Femke Struijs

freelance corrector

‘Met veel plezier heb ik de cursus kinderboeken corrigeren bij Mirjam | studio folio gevolgd. Haar enthousiasme en prettige begeleiding zorgen ervoor dat je door de modules heenvliegt. Modules die een duidelijke volgorde hebben en ook de corrigeeropdrachten zelf zijn elk op hun eigen manier uitdagend. Ik had nog nooit correctietekens gebruikt, of van hoerenjongen gehoord, maar na het afronden van deze (online) cursus ben ik nu een kick-ass kinderboekencorrector!’

Margreet Nap

freelance corrector

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt de cursus?

Ga uit van ongeveer drie tot vier uur per module. Het ligt eraan hoelang jij doet over het maken van de oefeningen.

Vanaf het moment dat je bent toegelaten tot de onlineacademie kun je aan de slag, tot drie maanden erna. In die maanden kun je de cursus in je eigen tempo volgen.

Hoe kan ik de cursus volgen?

De cursus is te volgen in mijn onlineacademie: studio folio. Je krijgt na je aanmelding een mail met je inloggegevens, die je kunt gebruiken vanaf het moment dat de cursus van start gaat.

In de onlineacademie vind je videolessen en een werkboek. In dat werkboek maak je de oefeningen. Het is digitaal invulbaar. De correctieopdrachten print je zelf.

Hoe kan ik deze cursus kopen?

Je schrijft je in, je betaalt via Mollie/iDEAL en ontvangt een factuur. Ben je ondernemer? Dan kun je de factuur afschrijven als bedrijfskosten.

Ik werk al als corrector en ken de correctietekens. Is dit dan nog steeds geschikt voor mij?

Zeker weten! Er zit meer dan voldoende waarde en uitdaging in de rest van de cursus om jouw onderneming een boost te geven.

Wat levert de cursus op? Kan ik er werk in vinden?

Met deze cursus ontdek je of je aanleg hebt om teksten voor kinderen te corrigeren, leer je wat de beroepspraktijk van een corrector inhoudt en verdiep je je kinderboekenkennis.

Wil je erna professioneel aan de slag als corrector voor uitgeverijen, dan is of dat slaagt niet enkel afhankelijk van de cursus, maar ook van je drive om opdrachten te werven. Correctoren zijn niet in dienst bij een uitgeverij, dus je moet bereid zijn zzp’er te worden. Voor het werven van opdrachten zijn meerdere mogelijkheden, er zijn tegenwoordig bijvoorbeeld ook veel auteurs die hun werk uitgeven in eigen beheer (zonder tussenkomst van een uitgeverij) die hun boek willen laten corrigeren door kundige mensen.

Ik kan je enkel beloven dat het afronden van de cursus je een prachtige basis geeft om op verder te bouwen, en dat je daarmee aantoonbaar meer ervaring hebt om ergens voet tussen de deur te krijgen. Een specifieke vooropleiding is voor dit werk niet nodig; wel een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal.

Mijn vraag staat hier niet tussen! Wat nu?

Stuur me een mailtje. Ik help je graag!

ONLINECURSUS


*extremely good or impressive; excellent.