online vIDEOTRAINING

*a beginner’s overview or tutorial; the basics.

Een hoogwaardige, korte videotraining waarin je door middel van vier lessen, een uitgebreide, overzichtelijke hand-out en een proefopdracht uit de beroepspraktijk binnen drie uur kennismaakt met het boekenvak, zodat je door een mix van theorie en praktijk ontdekt hoe je van lezen je werk maakt.

‘Ik ben heel erg enthousiast over de cursus Boekenvak 101. Het is een heel overzichtelijke cursus die je een fijn inkijkje geeft in het boekenvak. Je maakt kennis met de verschillende rollen en neemt zelf even plaats op de stoel van corrector. Je ontdekt zo op een laagdrempelige manier of je van lezen je beroep durft te maken. Heel erg blij dat ik deze cursus gevolgd heb. Dit smaakt naar meer!’

Reina Loonstra-Douma

Je bent hier omdat je ervan droomt om van lezen je werk te maken. 

Het lijkt je geweldig om schrijvers te helpen hun manuscript te verbeteren, om boeken in de winkel te zien liggen waaraan jij hebt meegewerkt en om vrijheid te hebben in je werkzaamheden, maar dat voelt als een onhaalbare missie. Je weet niet hóé, waar je moet beginnen, wat je er precies voor moet kunnen, en hoe dat er dan in de praktijk uitziet: redacteur zijn. 

Je hebt er wel op gegoogeld, hebt energie gestoken in het zoeken van relevante opleidingen en hebt de loopbanen van boekenvakkers bestudeerd op LinkedIn, maar je komt steeds tot dezelfde conclusie: je moet óf heel veel theoretische kennis tot je nemen, óf stage lopen. En laat jij nu juist op zoek zijn naar iets anders: een praktijkgerichte en laagdrempelige manier. 

Hoe zou het zijn als je een kijkje achter de schermen zou kunnen krijgen in het boekenvak, op een toegankelijke manier zou kunnen aanvoelen of dit beroep matcht met wat jij hoopt dat het inhoudt, te ontdekken of je er aanleg voor hebt en om precies te weten welke vervolgstappen je zet? 

Dat is precies wat deze online videotraining je oplevert: inzicht en een concreet actieplan. Want terwijl jij blijft googelen, doet iemand anders het werk waar jij al jaren van droomt.

Wat leer ik dan?

Na het volgen van deze online videotraining weet jij:

=

wat verschillende vaktermen precies inhouden

=

hoe de weg van manuscript tot gedrukt boek eruitziet

=

wat de verschillen in het redactieproces zijn wanneer een boek wordt uitgegeven door een uitgeverij of als een auteur dat in eigen beheer doet

=

hoe de takenpakketten van een redacteur, persklaarmaker en corrector eruitzien

=

welke verschillende redactieniveaus er zijn en welke taken bij ieder niveau horen

=

hoe de correctietekens eruitzien waarmee in het boekenvak gewerkt wordt, en hoe je ze gebruikt

=

of je aanleg hebt voor dit vak, door het toetsen van je kennis en kunde met een echte proefopdracht

=

welke vervolgstappen je zet als je op dit pad verder wilt

Hoe ziet dat eruit?

Je volgt de videotraining zelfstandig in mijn onlineacademie studio folio.
Je vindt er vier korte lessen, een kwalitatieve hand-out met videotranscripten, vaktermen en schematische overzichten en een proefopdracht plus antwoordmodel.

Wat zeggen anderen over jouw cursussen?

‘Ik ben net klaar met de training ‘Boekenvak 101′ en ik ben al helemaal enthousiast! Dit is precies wat ik zocht. Dankjewel dat je deze cursussen gemaakt hebt! Ik voel nu dat het echt haalbaar is om voor uitgeverijen aan de slag te gaan.’
Heleen Keizer

‘Ik wist nog niet eens precies wat de cursus inhield of ik had me al ingeschreven. Het was de eerste stap naar de beste stap die ik ooit heb gemaakt: in april 2021 begon ik namelijk als freelance corrector en sindsdien mag ik mijn werkdagen vullen met het lezen van de mooiste en leukste verhalen. Wat een droom!’

Anneke Jonker

freelance corrector en persklaarmaker

‘Het boekenvak heeft me altijd geïnteresseerd, maar pas wanneer je leert hoe het er achter de schermen aan toegaat, kan je meepraten met uitgevers. Ik heb intussen een redactieproef gemaakt voor een literaire uitgeverij die uitstekend werd bevonden. Daar zit ik nu in de freelancerspool. Ik werk ook ondersteunend voor een Belgische educatieve uitgeverij en voor een andere onderwijsuitgeverij. Allemaal dankzij de cursus die ik bij Mirjam volgde!’

Natacha Hinoul

freelance corrector, tekstschrijver, vertaler

En wie ben jij?

Ik ben Mirjam, businessmentor. Ik help freelance redacteuren om met plezier, zelfvertrouwen en strategie te kunnen leven van lezen. 

Acht jaar geleden begon mijn avontuur als redacteur met een stage. Ik verhuisde ervoor van het noorden naar het midden van het land, want daar zaten de grote uitgeverijen, en een stage was de enige manier om de praktische vaardigheden te leren die ik nodig had. Vreemd, vond ik toen al, omdat het vak drijft op freelancers, maar het boekenvak was voor de buitenwereld bepaald geen open boek.

Dat ondervond ik ook in de jaren erna, toen ik bijscholing zocht en dat nergens kon vinden. Ik verdwaalde op Google en in vakliteratuur. Pas toen ik de kans kreeg om weer tijdelijk intern bij een uitgeverij te gaan werken, eerst als marketeer, en daarna als bureauredacteur, voelde ik me een volleerd redacteur en kon ik dat ook uitdragen. Daarna ging het hard met mijn bedrijf. 

En toen dacht ik: Dit gun ik anderen ook, zo’n gevoel van joy en voldoening uit je werk halen. Ik bundelde al mijn praktische kennis in toegankelijke onlinecursussen die je alle professionele vaardigheden bijbrengen die je nodig hebt om van lezen je werk te maken. Of je nu met niks begint of al een paar jaar ervaring hebt.

Omdat ik vind dat elk verhaal een redacteur verdient. Omdat het vak in rap tempo verandert, de selfpubmarkt uit z’n voegen barst, en er te weinig mensen gedegen worden opgeleid om kwaliteit en verkoopbaarheid te kunnen herkennen en vergroten. En omdat ik geloof dat er meer dan voldoende ruimte is voor wie droomt van een baan in het boekenvak.

Dus ook voor jou.

Ik kan niet wachten! Wanneer begint het?

Je kunt per direct instromen. Binnen vijf minuten na inschrijving kun je aan de slag in mijn onlineacademie studio folio. Je houdt onbeperkt toegang tot de lesstof.

Boekenvak 101 is een volwaardige, hoogwaardige training en tegelijkertijd onwijs laagdrempelige manier om kennis te maken met het vak, met mij, en met mijn manier van lesgeven. Ik ben 100% overtuigd van de waarde ervan, maar leer jij niets nieuws? Stuur me binnen 14 dagen een mailtje, dan stort ik met liefde je geld terug.

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt de cursus?

In drie uurtjes heb je de video’s bekeken, de proefopdracht gemaakt en ‘m nagekeken.

Vanaf het moment dat je bent toegelaten tot de onlineacademie kun je binnen vijf minuten aan de slag. Je houdt onbeperkt toegang, dus je kunt de cursus volgen wanneer het jou uitkomt.

Hoe kan ik de cursus volgen?

De cursus is te volgen in mijn onlineacademie: studio folio. Je krijgt na je aanmelding binnen vijf minuten een mail met je inloggegevens, en dan kun je van start.

In de onlineacademie vind je videolessen en een uitgebreide hand-out. De proefopdracht is beschikbaar als losse download en print je zelf.

Hoe kan ik deze cursus kopen?

Je schrijft je in, je betaalt via Mollie/iDEAL en ontvangt een factuur. Ben je ondernemer? Dan kun je de factuur afschrijven als bedrijfskosten en de btw terugvragen. 

Ik werk al als corrector en ken de correctietekens. Is dit dan nog steeds geschikt voor mij?

Dat hangt ervan af wat je ermee wilt bereiken. Wil je op een laagdrempelige manier kennismaken met mij en mijn manier van lesgeven, dan doe je dat met deze onlinetraining voor een zacht prijsje. Als je doel meer verdieping is, dan raad ik je aan direct in te stromen in de cursus Kick-ass corrigeren.

Wat levert de cursus op? Kan ik er werk in vinden?

Yes, you can! Met deze cursus ontdek je of je aanleg hebt om teksten te corrigeren, leer je wat de beroepspraktijk van een redacteur inhoudt en krijg je een inkijkje in het boekenvak.

Als je bereid bent zzp’er te worden is de weg vrij om je dromen na te jagen. Meer dan 70 cursisten gingen je al voor; 80% daarvan timmert inmiddels succesvol aan de weg als corrector en/of persklaarmaker.

Mijn vraag staat hier niet tussen! Wat nu?

Stuur me een mailtje. Ik help je graag!

VIDEOTRAINING

*a beginner’s overview or tutorial; the basics.